Elke 14 dagen doet Dation een update in haar systemen. Zo breiden onze producten vaak uit met nieuwe functionaliteiten, maar wordt er ook geregeld op technisch vlak een update gedaan om jouw gegevens snel en veilig te houden.

In de artikel vind je een overzicht van de relevante updates die nieuwe functionaliteiten bieden voor jouw rijschool.

Update 12-05-2021

E-mail opnieuw verzenden

Vanaf nu is het mogelijk om eerder verzonden e-mails opnieuw te versturen. Met deze nieuwe functie bespaar je enorm veel tijd en heb je direct de juiste opbouw van de eerder verzonden mail.

Lees hoe jij eenvoudig een e-mail opnieuw naar jouw leerlingen en/of bedrijven verstuurd in Resend e-mail | Articles | Dation | Intercom

Update 30-04-2021

𝗠𝗮𝗮𝗸 𝗽𝗹𝗮𝗻𝗴𝗿𝗼𝗲𝗽𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗷𝗲 𝗹𝗼𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲𝘀

Verdeel al jouw veelgebruikte locaties in plangroepen! Hierdoor vraag je nog sneller agenda's op. Zo kun je bijvoorbeeld de plangroep van voertuigen, instructeurs en locaties in één weergave zien.

Meer erover lees je in het artikel ‘Plangroepen voor locaties'.

Update 15-04-2021

𝗠𝗮𝗮𝗸 𝗽𝗹𝗮𝗻𝗴𝗿𝗼𝗲𝗽𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗷𝗲 𝘃𝗼𝗲𝗿𝘁𝘂𝗶𝗴𝗲𝗻

Verdeel al jouw verschillende voertuigen in plangroepen! Met een plangroep kun je in de agenda snel alle agenda's opvragen van een specifieke plangroep, bijvoorbeeld van een groep instructeurs maar nu dus ook voor auto’s, motoren, vrachtwagens of trailers.

Meer erover lees je in het artikel ‘Plangroepen voor voertuigen!'

Update 01-04-2021

Welkomstpagina

De Dation welkomstpagina heeft een geheel nieuwe look en feel! Dankzij de toegevoegde widgets ben jij nu altijd up-to-date. Zo ben jij op de hoogte van de actuele verkeersinformatie, lokale weersverwachting en het laatste rijschoolnieuws! Daarnaast zie je onder andere welke leerlingen er jarig zijn en welke examens er voor de aankomende vijf dagen gepland staan.

Meer erover lees je in het artikel 'Welkom op onze nieuwe welkomstpagina!'

Planhulp
De pagina ‘Opstarten na de lockdown’ heeft een nieuwe naam! Namelijk, ‘Planhulp’.
Inmiddels zijn we even aan het rijden en dat betekent dat we niet meer hoeven op te starten na de lockdown. Om deze reden hebben wij de naam pagina aangepast naar ‘Planhulp’. De pagina 'Planhulp' vind je op dezelfde plek onder de 'Agenda'.
Weten hoe de planhulp jou gaat helpen nog beter te plannen?

Je leest het in ‘Beter plannen met planhulp’.

Update 18-03-2021
Nascholing e-mails
Met de nieuw functie ‘Planning e-mailen’, te vinden onder de pagina ‘Leerling-Nascholing’, nodig je in slechts één bericht de leerling uit voor alle toekomstige trainingen. Op deze manier ontvangt een leerling niet meer voor elke training een aparte uitnodigingsmail, maar ontvangt hij slechts één mail met daarin alle uitnodigingen. Dit is niet alleen een stuk professioneler, maar dit betekent ook veel minder e-mails in de inbox van de ontvanger.

Lees hoe jij in één e-mail alle nascholingsuitnodigingen naar jouw leerling verstuurd in Nascholing e-mails | Articles | Dation | Intercom

Update 04-03-2021

Extra koppeling voor facturen

Met de nieuwe functie ‘Betaling koppelen aan factuur’ voorkom je ongewenste aanmaningen. Op het moment dat je een betaling van of aan een debiteur (student of bedrijf) handmatig toevoegt in jouw dashboard, dan kun je vanaf nu eenvoudig controleren of de debiteur nog facturen met een openstaand saldo in zijn of haar account heeft staan. Het systeem stelt automatisch voor om de betaling aan een van de facturen te koppelen.

Lees meer over de functie ‘Betaling koppelen aan factuur’ in Extra koppeling voor facturen | Dation Kennisbank

Nieuwe studenten aan instructeur koppelen

Met de nieuwe functie ‘Wie kan ik een nieuwe leerling toewijzen?’ heb je direct overzicht in het aantal leerlingen dat elke (geselecteerde categorie) instructeur toegewezen heeft. Ook heb je per instructeur direct overzicht in het aantal examens dat voor de aankomende twee weken gepland staat. Op deze manier zie je in een oogopslag welke instructeur ruimte heeft voor een nieuwe leerling en welke niet. Tevens kun je hierdoor een betere indicatie van de wachttijd geven én kun je een instructeur nooit meer te vol plannen.

Lees alles over het koppelen van nieuwe studenten aan de instructeur in Leerlingen | Dation Kennisbank

Verdeling in schermen op Dashboard

We hebben een aantal pagina's in Dashboard voor je opgesplitst. Op deze manier zijn pagina's en de doelen ervan inzichtelijker geworden. Zo is het ‘Dasboard’ aangepast naar een échte ‘Welkomstpagina’ en zijn de cijfers, statistieken en KPI’s zijn weergegeven in de nieuwe pagina genaamd ‘Insights’.

Meer weten? Lees verder in Verdeling in schermen op Dashboard | Dation Kennisbank

Update 18-02-2021 - Aanpassingen op Dashboard

Op de pagina Dashboard is de visualisatie van de omzet vergelijking, actieve leerlingen en leadconversie aangepast. De weergave van deze gegevens is hiermee overzichtelijker.

Update 04-02-2021 - Opstarten na lockdown

In de Agenda vind je een nieuwe pagina 'Opstarten na lockdown'. Deze pagina gaat je helpen met de herstart na de lockdown. De pagina geeft inzicht in de leerlingen die in 2021 nog geen les hebben ingepland en vertelt je precies welke leerlingen te maken hebben met uitgestelde examens.

Lees meer in 'Opstarten na de lockdown'.

Update 21-01-2021 - CBR Machtigingen

Zodra een leerling jouw rijschool machtigt wordt dit automatisch afgevinkt op de leerling checklist zodra je CBR TOP synchroniseert.
De CBR machtiging wordt opgeslagen per type, dus voor zowel theorie als TTT als praktijkexamen kun je zien of de leerling jou al gemachtigd heeft.

Lees alles over de leerling checklist in 'Werken met de leerling checklist'.

Update 08-01-2021 - Tegoeden van je leerlingen opvragen

Maak snel een overzicht van alle tegoeden van al je leerlingen. Kies een datum waarop je de tegoeden wilt berekenen, bijvoorbeeld 31-12-2020 en krijg een overzicht van de stand van tegoeden op die datum. Handig voor je jaarafsluiting of om gewoon even te kijken wat je je leerlingen nog aan diensten moet leveren.

Lees de details in 'Tegoeden van je leerlingen opvragen'

Tegoeden rijles in Dation berekenen

Update 10 december - KVK koppeling en leerling checklist uitbreiding

KVK koppeling

Dation heeft een live koppeling met de KVK database. Hierdoor hoef je in Dation enkel het KVK-nummer van een bedrijf in te voeren en alle bedrijfsgegevens staan automatisch in Dation.

Bedrijf KVK API Dation toevoegen

Leerling checklist uitgebreid

Naast categorie A en B kun je nu ook jouw eigen leerling checklist samenstellen voor de categorieën AM, BE, C, CE, D, DE en T. Tevens zijn de CBR machtigingen nu per categorie op te halen, zodat je een nog beter overzicht hebt op de actuele status van je leerlingen.

Update 26 november - Telefonie integratie en inloggen via e-mail

Telefonie koppeling
Onze integratiepartner RedCactus heeft het mogelijk gemaakt om via onze API jouw telefooncentrale te koppelen. Hierdoor krijg je bij een inkomende oproep direct alle relevante klantgegevens te zien en ben je met één klik bij de juiste klant in Dation.

Inloggen met je e-mailadres

In verband met nieuwe beveiligingsprotocollen is het binnenkort enkel mogelijk om in te loggen met geverifieerde e-mailadressen i.p.v. je gebruikersnaam.
Lees alle details en hoe je je voorbereid op Inloggen met je e-mailadres.

Update 12 november - Contactpersonen koppelen en leerling filters

Leerling filters

In het menu 'Leerlingen' staan al jouw leerlingen die je in Dation hebt staan. Met behulp van de zoekfilters kun je snel zoeken op een specifieke leerling of een groep leerlingen die voldoen aan een bepaald criterium.

Je kunt de zoekfilters met elkaar combineren om nog specifieker door je leerlingen bestand te zoeken.

Lees meer in het artikel 'Werken met leerling filters'.

Leerling zoeken in Dation filters klanten bestand

Contactpersonen

Je kunt aan jouw bedrijven in Dation een of meerdere contactpersonen koppelen. Hiermee kun je naar specifieke contactpersonen binnen dat bedrijf communicatie vanuit Dation versturen. Zo kun je uitnodigingen voor cursussen bijvoorbeeld naar de planner(s) sturen en facturen naar de administratieve contactpersoon binnen het bedrijf.

Lees alles over het werken met contactpersonen voor bedrijven.

Update 30 oktober - Voer eenvoudig de CBR tarieven voor 2021 door in Dation

Ieder jaar verhoogt het CBR de inkooptarieven van de examens en toetsen. Deze tarieven moeten ook in Dation worden ingevoerd, zodat je tegen de correcte bedragen de inkoopkosten van de examens en toetsen factureert aan je leerlingen.

Om het je makkelijk te maken hebben we hier de functie 'CBR tarieven doorvoeren' voor bedacht. Hiermee voer je in een druk op de knop de nieuwe tarieven door in al je lespakketten.

Lees in dit artikel hoe je eenvoudig de 2021 CBR tarieven in Dation doorvoert.

Update 23 oktober - Leerling checklist en koppelen agenda's aan Dation

Leerling checklist

Gebruik de uitgebreide leerling checklist om direct alle belangrijke informatie over jouw leerlingen in beeld te hebben. In combinatie met de CBR TOP koppeling haal je nog meer uit de leerling checklist. Lees hier alles over de leerling checklist.

Leerling checklist in Dation

Eigen agenda koppelen aan Dation

Koppel jouw Dation agenda aan je andere externe agenda's zoals Apple Calendar of de Google Agenda.

Synchroniseren stel je eenvoudig in, lees hier hoe je jouw Dation agenda koppelt aan je eigen agenda's.

Koppel je agenda aan Dation

Update 9 oktober - Corona registratie uitbreiding

Naast het registreren van akkoord op de registratieplicht, kun je nu zelf in Beheer - Rijschoolinstellingen kiezen of je deze corona registratie aan of uit wilt hebben in je agenda.
Daarnaast kun je nu ook alle gezondheidsvragen altijd oproepen via het corona-icoon in de leerling details.

Lees hier alles over de corona update in Dation.

Update 5 oktober - Corona registratie

Nu het verplicht is om voor alle actieve leerlingen te registreren of zij wel of niet akkoord gaan met delen van hen persoonsgegevens met de GGD, kun je in Dation deze registratie bijhouden.
In de agenda zie je voor wie je dit al wel of niet hebt geregistreerd en via de statistieken kun je een kant-en-klaar rapport met gegevens downloaden indien de GGD je hier naar vraagt.

Lees hier alles over de corona update in Dation.

Update 1 oktober - Kilometerregistratie verbeterd

Lay-out van invoer kilometers via de Agenda en via menu Instructeurs is verbeterd. De invoering gaat nu in minder kliks en is beter afgestemd op mobiele apparaten. Bovendien is de kilometer functionaliteit nu gelinkt aan de Dation Onderweg app.

Update 17 september - Lancering Dation Insights

Bestuur je rijschool slimmer met Dation Insights. Bekijk alle KPI's en ontwikkelingen van jouw rijschool en van de gehele markt.

Lees meer over Dation Insights

Update 3 september - Bedrijvenportaal voor zakelijke klanten

Met Dation maak je nu gebruik van een kant-en-klaar bedrijvenportaal voor je zakelijke klanten. Zo geef je jouw grotere klanten eenvoudig toegang tot 24/7 inzage in de opleiding van medewerkers, code95 status en certificaatverloop. Bovendien staan al jouw cursussen inzichtelijk in het aanbod en kan met hier direct op reageren.

Update 20 augustus - Meerdere kleine verbeteringen

In deze update hebben naast een heleboel technische updates ook een aantal kleine maar fijne uitbreidingen en verbeteringen voor jou doorgevoerd:

• Het is nu mogelijk om Labels te archiveren (Beheer - Labels)

• Het is nu mogelijk om leerling Herkomsten te archiveren (Beheer - Keuzevelden)

• Het pakket van de kandidaat wordt nu ook vermeld op de cursuslijsten voor theoriemomenten

• In de nascholing plantool is de gele post-it met cursusinformatie verwijderd uit stap 1 van de plantool.

Update 6 augustus - Lancering nieuwe Rijlesplanner

Dation heeft de Rijlesplanner, het online portaal voor jouw leerlingen én potentiele leerlingen, in een nieuw jasje gestoken.

Naast de vernieuwde lay-out kunnen potentiele leerlingen die op zoek naar een rijschool nu ook online een proefles kopen en inplannen bij jouw rijschool. Er zitten hier geen extra kosten aan en bovendien is de proefles altijd vooraf betaald. Zo helpt Dation je actief mee aan het halen van meer omzet voor jouw rijschool!

Bekijk hier de nieuwe Rijlesplanner

Update 23 juli 2020 - API uitbreidingen website koppeling

In de Dation API documentatie, gericht op webdevelopers, is terug te vinden wat er allemaal aan mogelijkheden zit om jouw eigen website te koppelen aan Dation. Binnen de API om je website te koppelen zijn een groot aantal uitbreidingen gedaan:

• Betalingen via Mollie zijn geïntegreerd, zodat er op de website direct kan worden afgerekend. De betaling kan worden teruggekoppeld aan Dation, zodat Dation weet of de aanvrager of de website wel/niet betaald heeft voor zijn gekozen product/pakket (zoals een proefles of dagopleiding)

• Het is nu mogelijk om alle actieve lespakketten (per categorie) op te halen uit Dation en te tonen op je website. Zo kan een bezoeker ook online zijn categorie en pakketkeuze doorgeven bij aanmelding. Deze komen vervolgens teruggekoppeld in Dation bij je binnen.

Enkele kleine verbeteringen op basis van meldingen van Dation gebruikers:

• Bij wijzigen van instructeur in een opleiding van de leerling verscheen de melding ''U heeft geen wijzigingen aangebracht'', deze melding was onterecht en is nu verholpen.

• In e-mailsjablonen gaven de keywords [ITEM_LOCATIE_ADRES] en [PLANNING_LOCATIE_ADRES] niet altijd het correcte rijschooadres, dit is nu verholpen en toont altijd de adresgegevens van de betreffende locatie(s) zoals ingesteld in Beheer - Locaties

• In Dation Onderweg konden instructeurs (die geen beheerder zijn) via het Leerlingen menu de financiën van de leerlingen raadplegen, ook als zij niet gekoppeld zijn aan die betreffende leerling(en). Dit is verholpen in de nieuwste Dation Onderweg update.

• Speciale karakters in opmerking bij afspraken in de agenda, zoals een &-teken, gaven niet in alle browsers een correcte weergave. Dit is verholpen.

Update 09 juli 2020 - Officiële voornamen

Nieuw veld: Officiële voornaam

Om beter om te gaan met leerlingen die een andere officiële voornaam (doopnaam) hebben dan de roepnaam, hebben we hier een nieuw veld voor toegevoegd. Dit nieuwe veld 'Officiële voornaam' is speciaal bedoeld om de CBR TOP synchronisatie te verbeteren, terwijl je de roepnaam blijft gebruiken in de planning en je e-mails.

Leer meer over voornamen en officiële voornamen in Dation.

Update 26 juni 2020 - Locaties en e-mails

Werken met locaties

Je kon in de agenda al een locatie plannen voor je afspraken, maar vanaf nu kun je deze locaties ook incl. adres tonen in je agendablokken. Tevens is het mogelijk om de locaties mee te pakken in je planning e-mail naar de leerling en/of bedrijf.

Lees meer over de mogelijkheden van de locaties en hoe je ze activeert.

Planbevestiging e-mail uitgebreid

Het is nu mogelijk om de inhoud van je planbevestiging e-mails zelf samen te stellen. Er staan diverse keywords klaar om de e-mails te personaliseren en bovendien kun je er ook de locaties, eigen teksten en/of bijlagen in gebruiken.

Lees meer over het personaliseren van je e-mails in Dation.